Registrace Seznam uživatelů Team Hledání FAQ Úvodní stránka  

Mariňáci » Technika jednotek USMC » Tanky » M4A2 Sherman » Mariňácký tanky na Tarawě, listopad 1943
Vytisknout | Doporučit příteli | Přidat toto téma mezi oblíbené
Založit nové téma Poslat odpověď
Autor
Příspěvek « Předchozí téma | Následující téma »
Admin Admin je muž
Administrator




Registrován dne: 03-11-2005
Příspevků: 972

Mariňácký tanky na Tarawě, listopad 1943 Poslat odpověď s citací Upravit/Vymazat příspěvek Poslat zprávu moderátorovi       IP Nahoru

Mariňácký tanky na Tarawě

Koncem roku 1943 měla 2.námořní divize vybavena pouze lehkými tanky M3 Stuart. Aby byla mariňákům dodána větší úderná síla, byla invazním jednokám určených pro vylodění na Tarawě přidělena jednotka vybavená středními tanky M4A2 Sherman. Touto jednotkou byla rota „C“, 1. tankového praporu středních tanků (1st Corps Tank Battalion (medium))
1.tankový prapor byl v listopadu 1943 relativně novou námořní jednotkou. Tabulkové stavy této jednotky obsahovaly 29 důstojníků (jeden námořník), 8 poddůstojníků (warrant officers) a 667 mužů (13 námořníků). Tankový prapor se skládal ze čtyř rot vybavených tanky typu M4A2 Sherman. Každá rota se skládala ze tří čet o čtyřech tancích a velitelské čety o dvou tancích. Prapor byl aktivován 18.ledna 1943 v Camp Elliot v Kalifornii. V červenci se jednotka přesunula do Noumea na Nové Kaledonii, která se stala její operační základnou. V polovině listopadu 1943 se rota „C“ nalodila na palubu USS Ashland, která plnou parou zamířila k její první obojživelné operaci, směrem na Betio.
Myšlenka, která dala impuls ke zformování 1.tankového praporu, bylo vytvořiení tankových rot, které by byly přidělovány divizním tankovým praporům lehkých tanků s cílem je posílit. Rota C byla přidělena 2.praporu lehkých tanků 2.námořní divize pro invazi na atolu Tarawa.
1.tankový prapor byl 15.února 1944 v Nomea rozpuštěn a jeho roty přiděleny k divizním tankovým praporům.

Order of battle roty C na Betiu

Velitelství roty
1. China Gal
2. Chicago
1.četa
1. Cobra
2. Cecilia
3. Clipper (?)
4. Cherokee (?)
2.četa
1. ________
2. Commando
3. Cuddles (?)
4. ________
3.četa
1. Cannonball
2. Colorado
3. Charlie
4. Condor

Čtrnáct Shermanů roty C vyrazilo z linie nástupu. Osm tanků mělo pod velením 1st Lt. Lou Largeye přistát na pláži červená 3. Zbývajících šest tanků se mělo pod velením 1st Lt. Ed Balea vylodit na pláži červená 1. Během cesty k útesům byly dva čluny LCM potopeny i společně s jejich nákladem shermanů. Zbývajích 12 Shermanů dorazilo k útesům a zahájilo cestu k plážím. Dva z těchto tanků nikdy pláže nedosáhlo, neboť se utopily v hlubokých kráterech v korálových útesech. Podle Alexandra (jeden ze zdrojů tohoto článku) se vetšina posádky jedno z potopených tanků u útrobách svého tanku utopila. Shermany roty C a vlastně vůbec všechny mariňácký shermany, které byly v této době k dispozici, neměli k dispozici sady komínů pro brodění ve vysoké vodě. To znamenalo, že se Shermany nemohly pohybovat ve vodě hlubší nežli tři stopy. Vhodné kovové rohože, které byly vyráběny nebyly rovněž použity v hlubokých korálových dírách v útesech okolo Betia. Přes všechny tyto nedostattky se však deseti shermanům podařilo dosáhnout pláží Betia.
Na červené 3 čtveřice tanků 3.čety Cannonball, Colorado, Charlie a Condor dorazily na pláž. Tato jednotka přistála na pláži červená 3 bez úhony, s výjimkou Colorada, který byl do přední části korby zasažen střepinou ze střely japonského děla střední ráže. Jejich rozkazy jim určovaly postupovat a zlikvidovat všechny pevnůstky, na které narazí. Během velmi krátké doby byly tři tanky vyřazeny z akce. Výjimkou bylo Colorado, které, poté co bylo zasaženo podruhé a začíbanlo hořet, sjelo zpátky do vod pláže červená 3. Přestože pomačkaný a ohořelý, bylo Colorado jediným Hermanem, který přežil první den na pláži červená 3.
Zbývající tři tanky roty C byly všechny velmi rychle vyřazeny z boje včetně Largeyho velitelského stroje Cannonball. Čtyři tanky projely skrz díry v pobřežním valu, které vytvořili ženisti, a vyrazily do vnitrozemí ve snaze dosáhnout jižního pobřeží Betia. Cannonball a Charlie přejely pojezdou dráhu letiště a přes trojúhelníkovitou oblast letiště zamířili do střední části ostrova. Largey s Canonballem uvízl v hořícím skladu paliva, zatímco Charlie byl zasažen japonským 47mm dělem a začal hořet.
Shermany 2.čety vyjely na pláž červená 3 a před tím, než zahájily krátký přesun na červenou 2 se rychle zformovaly.
Tanky 1.čety a velitelství roty vedené First Lt. Edem Balem měly rozkaz přistát na pláži červená 1. Poté co vyloďovací čluny LCM spustily na hraně útesů svoje rampy, začaly se tanky brodit směrem k nejzápadněji položené vyloďovací pláži. Pouze čtyřem Shermanům této skupiny – China Gal, Chicago, Cobra a Cecilia, se podařilo dosáhnout pobřeží. Chicago údajně uvízl v hluboké díře korálových útesů zatímco manévroval v pobřežních vodách ostrova.

Další informace se připravují ….

S výjimkou jednoho, byly všechny Shermany opraveny a později nasazeny opět do boje. Byly převezeny zpět na Havaj na opravy a dovybavení a později byly přiděleny bojovým jednotkám, které je použily počátkem roku 1944 během tažení na Marshallových ostrovech.

Zdroj: http://www.tarawaontheweb.org/

__________________
SEMPER FI !!!

04-18-2005 08:47 Admin je offline Poslat email Admin Domovská stránka Admin Vyhledat příspěvky uživatele Admin Přidat Admin mezi přátele Přidat Admin do seznamu kontaktů
Admin Admin je muž
Administrator




Registrován dne: 03-11-2005
Příspevků: 972

Poslat odpověď s citací Upravit/Vymazat příspěvek Poslat zprávu moderátorovi       IP Nahoru

Další informace se určitě najdou v tomto popisu boje o Tarawu.

__________________
SEMPER FI !!!

04-18-2005 08:50 Admin je offline Poslat email Admin Domovská stránka Admin Vyhledat příspěvky uživatele Admin Přidat Admin mezi přátele Přidat Admin do seznamu kontaktů
Uživatelé: none
Založit nové téma Poslat odpověď
Přejdi do: